Algemeen Dagblad, 26 augustus 2000

Wind in de rug

Door Robert van Weperen

Fietsen langs het fraaiste van Friesland

In Friesland waait niet zelden een lekker strak windje. Wie liever blij dan moe is gebruikt deze natuurlijke energie als extra steun in rug en kiest de route zo dat hij of zij altijd vóór de wind fietst. Lekkerder fietsen bestaat er haast niet: je lacht iedereen uit terwijl je wordt toegezwaaid door ontelbare windmolens.

ZO PLANNEN WIJ voor een weekend waarin de verzamelde weermannen met sombere gezichten hun voorspellingen kracht bijzetten een fietstochtje van Stavoren naar Leeuwarden via Sneek. En het wordt werkelijk een prachtig rit, omdat we ons laten coachen door een onvermoeibare noordoosten wind. We vallen Friesland binnen vanuit onverwachte hoek: het vissersdorp Enkhuizen in de provincie Noord-Holland waar wij met fiets en al naar toe treinen om daarna de boot nemen. Het tijdschema van de trein blijkt prima aan te sluiten bij de vertrektijden van de boot, die nota bene pal naast het kopstation van Enkhuizen ligt. Een bijzonder soepele start van ons uitje dus, terwijl we nog geen meter gefietst hebben. In iets meer dan een uur brengt de boot ons naar de overkant van het IJsselmeer en dat is behalve snel ook een hele belevenis. Want nergens in Nederland kun je zo ver voor je uitkijken zonder dat huizen, flats of snelwegen je blikveld beperken.

Aardig is ook dat heel veel andere fietsers zich voor de grote oversteek hebben laten inschepen, zodat de voorpret reeds aan boord begint. Van diverse kanten worden ons toeristische tips aangereikt. Zo kunnen we Hindeloopen echt niet over slaan en ook Workum is de moeite.... Echter omdat de wind zich die dag weinig flexibel toont, houden wij vast aan ons oorspronkelijke plan. Bovendien hebben we nabij Sneek onderdak geboekt en daar willen we erg graag uitkomen.

In Stavoren aangekomen mag onze tandem eindelijk in actie komen. We fietsen de kade op, rakelings langs het beeldje van het Vrouwtje van Stavoren en door de dorpskern de weilanden in. Daarna door richting Gaasterland waar we voornamelijk met andere fietsers de weg delen. De eerste klokkenstoel passeren we reeds na een kwartiertje en ook de hoge boerderijen laten er geen twijfel over bestaan dat we in Friesland zijn. Op de smalle paadjes in het Rijsterbos zijn we helemaal alleen en de rust duurt voort totdat we aan de poorten van Sloten staan. Hier veel opgewekte gezichten van zeilers die al eerder hadden uitgevonden dat `wind mee' beter voor de stemming is. Boven Sloten wederom veel water en weilanden, maar helaas ook een N354 die ons ver-weg-van-de-snelweg-gevoel effectief verstoort. Met aan de andere kant diverse meren en sloten ontbreekt het alternatief.

Het sympathieke Snits dient zich aan en we melden ons daar voor de avondmaaltijd omdat we van de horeca-voorzieningen in Boazum - waar we ons logeeradres hebben - niet zulke hoge verwachtingen hebben. Het is dubbel raak, want Restaurant `Het Stoofje' is een prima keuze en het enige café in Boazum is reeds gesloten als wij aan het begin van de avond aankomen. Daarentegen blijkt het adres waar wij een zogenoemd Bed en Brochje-arrangement hebben geboekt meer dan een schot in de roos. We worden bijzonder hartelijk ontvangen en krijgen een prachtige kamer - de enige die de familie Roorda verhuurt - waar we spoedig inslapen op de ideale mix van inspanning, ontspanning en twee glaasjes Beerenburg.

De volgende dag blijkt onze zoon reeds voor het Friese Krieken uit zijn bed geglipt te zijn. Van de dochter des huizes heeft hij een rode overall gekregen en vermaakt zich met het verzorgen van de schapen, kippen en geiten. Het is dan ook slechts onder protest dat hij aanschuift voor een immens ontbijt, waarmee de vrouw des huizes nog eens haar talent voor gastvrijheid accentueert.

Met enige weemoed nemen we afscheid van dit prachtige plekje en we beginnen aan de laatste etappe tot Leeuwarden. Op zondag heeft de wind kennelijk ook zijn rustdag en moet nu allemaal uit onze eigen benen komen. Gelukkig maakt de route alles goed: over rustige wegen fietsen we langs het fraaiste van Friesland. Over dezelfde route als die van de Elfsteden Fietstocht. Onze finish ligt in Leeuwarden waar we na een broodje gezond en een bezoekje aan het Fries Museum helemaal fit zijn voor de terugtocht. Vanachter het glas van de intercity zien we hoe de wegen en huizen steeds talrijker worden en de graslanden steeds kleiner. Amper anderhalf uur later zit het meeste gras vooral tussen de stoeptegels. We zijn weer thuis!

De `truc' van het met-de-wind-mee-fietsen kan met hetzelfde gemak in andere provincies worden toegepast. Het spoorwegennet is fijnmazig genoeg om start en finish geheel op het weerpraatje van Erwin Krol af te stemmen. Een fiets kan mee in de trein voor 12,50. Wie in Enkhuizen nog wat tijd overheeft moet zeker een bezoekje aan het Zuiderzee Museum overwegen. Rederij Naco onderhoudt een driemaaldaagse verbinding tussen Enkhuizen en Stavoren v.v. Informatie 020- 626 24 66. De VVV Gids `Gastvrij Actief' is verkrijgbaar bij alle VVV-kantoren in Nederland voor 6,50. Te bestellen bij het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme PB 330, 9200 AH Drachten of 0900 9222 ( 1 per minuut). In de `Vakantiegids Groningen, Friesland, Drenthe' staan Bed & Brochje -arrangementen voor fietsers. Een nachtje gastvrijheid bij de familie Roorda is te boeken via 0515 521816. Voor betaalbare accommodatie bij particulieren is `Vrienden op de Fiets' een goed alternatief, informatie 0316 52 44 48. Handige adressen op internet: http://www.nnbt.nl/, http://www.rederijnaco.nl/, http://www.zuiderzeemuseum.nl.